niedziela, 30 listopada 2014

Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami

Składniki:
na 6 porcji


  • 6 kaczych udek
  • 4 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 tabliczka czekolady karmelovej
  • 0,5 kubka octu balsamico
  • 2 owoce granatu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kubka śmietany 18%


  • Przygotowanie:

    • Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski, dodajemy tymianek i listki laurowe, mieszamy.
    • z owoców granatu wystukujemy pestki, dosypujemy razem z sokiem do kapusty
    • piekarnik nagrzewamy do temp 175'C
    • udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nakłuwamy widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut
    • Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu karmelizujemy, po czym podlewamy octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru.
    • Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. SMACZNEGO!