Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej
- 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 6 jabłek
- 1 laska wanilii
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 kubek rodzynek
- 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel
- 0,5 kubka śmietany
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut.
- Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek
- Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego!