niedziela, 21 grudnia 2014

Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu

Składniki:
masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 0,5 kubka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 kubek rodzynek
  • sok z cytryny
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka miodu
  • cynamon
spód:
  • 2 jajka
  • 0,5 kubka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kubka mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kubka orzechów włoskich
  • 2 łyżki zimnej wody
  • cynamon
Przygotowanie:
  • formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek
  • 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej
  • mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde
  • masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C
  • Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser
  • przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną
  • dorzucamy namoczone w rumie rodzynki
  • masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej
  • spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut
  • jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:)
  • dodajemy łyżką masła oraz cynamon
  • masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem
  • SMACZNEGO!!