masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 0,5 kubka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek rodzynek
- sok z cytryny
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka miodu
- cynamon
spód:
- 2 jajka
- 0,5 kubka cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 kubka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kubka orzechów włoskich
- 2 łyżki zimnej wody
- cynamon
Przygotowanie:
- formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek
- 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej
- mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde
- masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C
- Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser
- przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną
- dorzucamy namoczone w rumie rodzynki
- masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej
- spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut
- jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:)
- dodajemy łyżką masła oraz cynamon
- masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem
- SMACZNEGO!!