środa, 4 lutego 2015

Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą

Składniki:
Spód:
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 kubka cukru
  • 1,5 kubka mąki krupczatki
Nadzienie:
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
Beza:
  • 2 białka
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę
  • porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy
  • białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia
  • Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C
  • Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza
  • Podajemy ze świeżymi porzeczkami:)  SMACZNEGO!