- 8 pałeczek z kurczaka( podudzi)
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- 4 łyżki miody
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 1 kubek śmietany 30%

Przygotowanie:
- podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski
- oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki
- wkładamy do lodówki na około 2 godziny
- w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego
- na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę
- całość dusimy jeszcze przez około 20 minut
- Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa
- SMACZNEGO!
