czwartek, 23 stycznia 2014

Śledzie w sosie czosnkowym.

Proste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków...

ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika.


















SKŁADNIKI:

  • 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej

SKŁADNIKI SOS:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 korniszonów
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary
  • świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku

WYKONANIE:

  • śledzie pokroić w paski

SOS:
  • czosnek przecisnąć przez praskę,
  • szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę,
  • resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska,
  • dodać majonez, jogurt naturalny,
  • wymieszać,
  • połączyć ze śledziami.
SMACZNEGO!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz