sobota, 28 czerwca 2014

Sernik na herbatnikach

Kto martwi się, żeby spód sernika nie był grubszy niż serce ciasta- czyli ser niech wypróbuje ten przepis.












SKŁADNIKI:
  • 1,5kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła / margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 opakowania herbatników Petit Beurre 100g
WYKONANIE:
  • ser przekręcić przez maszynkę 2x na drobnych oczkach,
  • ser, 1,5 szklanki cukru, masło i żółtka zmiksować na jednolitą masę,
  • Dodać mąkę i wymieszać,
  • Ubić pianę z 8 białek, pod koniec ubijania dodać 0,5 szklanki cukru,
  • Mieszając masę serową dodawać po łyżce ubitą pianę,
  • Spód blaszki wyłożyć herbatnikami i wylać masę serową,
  • Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C przez 60minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz