Pierwszy raz chyba używam do ciasta winogron i jestem zachwycona! Upieczone owoce są wspaniale słodkie, soczyste – wspaniale współgrają z bezglutenowym wypiekiem, lekko bardziej suchym niż jego glutenowe odpowiedniki.
Ja w swoim cieście użyłam mieszanki mąk – pozbierałam resztki jakie miałam w kuchni i efekt wyszedł bardzo smaczny, spodobał mi się eksperyment z mieszanką.
Ciasto w przekroju jest naprawdę bardzo efektownie, te winogrona przekrojone na pół, jedno obok drugiego wyglądają ślicznie! 🙂
Składniki:
2 szkl mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka 3/4szkl mąki kukurydzianej, 3/4szkl mąki ryżowej i 1/2 szkl mąki gryczanej)
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
płaska łyżeczka sody
3 jajka
1 szkl ksylitolu (lub 3/4 szkl cukru białego, trzcinowego)
1 szkl kefiru
1/2 szkl oleju
łyżeczka ekstraktu migdałowego
duża kiść winogron
Wykonanie:
Tortownicę (o średnicy 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy całe winogrona oberwane z kiści i umyte, tak by pokryły całe dno.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, odstawiamy mikser.
Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kefir, olej, aromat i mieszamy wszystko delikatnie łopatką by ciasto pozostało puszyste i nie opadło.
Ciasto wylewamy na winogrona.
Pieczemy w 180st grzanie góra dół na jednej z niższych półek piekarnika przez ok 50-60 min do tzw suchego patyczka.
Ciasto studzimy, zdejmujemy obręcz tortownicy, na cieście kładziemy duży, płaski talerz i odwracamy je do góry nogami,teraz zdejmujemy denko tortownicy i bardzo delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia w ten sposób na górze mamy zapieczone owoce.
Ciasto można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (może być tez puder ze zmielonego ksylitolu).
Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji Paint oraz Bisou ze sklepu Maxwell and Willliams Polska
Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze