Moje dzieciaki bardzo lubią spaghetti bolognese i to najlepiej z paczki. Od czasu do czasu robię taki ekspresowy makaron, ale staram się robić wszystko od podstaw (oprócz makaronu bo rzadko kiedy robię go sama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :)
Składniki:
200g makaronu świderki
300ml przecieru pomidorowego (mogą być również krojone pomidory z puszki)
2-3 małe kiełbaski śląskie
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka suszonej bazylii (może być świeża)
50g startego sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kiełbaski kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka zeszkli się, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Do smaku solimy i pieprzymy, gdy sos jest zbyt kwaśny dodajemy szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Na talerz kładziemy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz