13 lut 2015

Makaron z sosem pomidorowym

Moje dzieciaki bardzo lubią spaghetti bolognese i to najlepiej z paczki.  Od czasu do czasu robię taki ekspresowy makaron, ale staram się robić wszystko od podstaw (oprócz makaronu bo rzadko kiedy robię go sama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :)







Składniki:

    200g makaronu świderki
    300ml przecieru pomidorowego (mogą być również krojone pomidory z puszki)
    2-3 małe kiełbaski śląskie

    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    łyżeczka suszonej bazylii (może być świeża)
    50g startego sera

Przygotowanie:

   Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kiełbaski kroimy w  plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka zeszkli się, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Do smaku solimy i pieprzymy, gdy sos jest zbyt kwaśny dodajemy szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Na talerz kładziemy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.



   

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz