W tak wyjątkowy dzień jak dziś śpieszymy do Was jeszcze ze świątecznymi życzeniami. Kiedy po Wigilijnej kolacji zostało wspomnienie, a w Boże Narodzenie zasiedliliśmy do stołów z radością spoglądając na bliskich życzymy sobie wszyscy - zdrowia, miłości, pomyślności i spełnienia marzeń oraz powodzenia w życiu zawodowym i osobistym...
Po tak pięknych życzeniach przychodzi pora na deser ... zapewne nie ma już miejsca ani na kawałeczek takiego murzynka ale po świętach kiedy zatęsknimy za smakołykami może okazać się właśnie ten murzynek strzałem w dziesiątkę :)
Murzynek z kakaową bitą śmietaną
SKŁADNIKI:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
bita śmietana
500 ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody gorącej
4 - 5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Do
garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz kakao - doprowadzamy
do wrzenia, mieszamy stale przez około 7 minut.
Z uzyskanej czekolady
odlewamy około pół szklanki.
Do pozostałej przestudzonej czekolady
dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie
ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego
ciasta i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na
wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w
180 stopniach.
W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną,
rozrobioną w szklance wody żelatynę.
Upieczone ciasto dzielimy na 3
krążki, przekładając uzyskaną masą.
Górę ciasta polewamy pozostałą czekoladą.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz