niedziela, 15 czerwca 2014

Fasolka po bretońsku inaczej.






Składniki :                            na 4 porcje
2 puszki białej fasolki (po 40 dkg)
1 puszka pomidorów bez skórki (40 dkg)
30 dkg kiełbasy
10 dkg wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
Sposób wykonania :
 Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, kiełbasę z  cebulą i czosnkiem. Wlać pomidory wraz z zalewą ( możemy je wcześniej zmiksować ), doprawić ziołami i ostrą papryką. Dusić, aż całość trochę zgęstnieje. Fasolę osączyć, wsypać do sosu. Nie musi być fasolka z puszki możemy ją ugotować sami. Całość posolić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Gorącą fasolkę rozłożyć na czyste talerze, można ozdobić zieloną natką pietruszki.


                                                         
                                                         Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz