Ciabatta na ciepło z szynką szwarcwaldzką



Nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Kiedy wracamy do domu z pracy, zajęć, po treningu czy zakupach ta oto kanapka będzie wspaniałą alternatywą do zwykłych kanapek, jest ciepła, sycąca a przede wszystkim bardzo smaczna. Przekąska szybka w wykonaniu, która mam nadzieję wszystkich zachwyci.

Składniki:
  • bułki ciabatty
  • pomidor
  • ser mozzarella
  • kilka listków sałaty lodowej
  • świeża bazylia
  • szynka szwarcwaldzka (wędzona szynka) lub jakaś inna długodojrzewająca
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciabatty kroimy wzdłuż i dosłownie na 2 minuty wkładamy do nagrzanego piekarnika na blachę lub na kratkę. 

Po delikatnym zrumienieniu się bułek wyciągamy je i smarujemy oliwą oraz pocieramy po ciepłej bułce obranym czosnkiem, by pozostał aromat. Dalej układamy sałatę lodową (lub inną jeśli akurat tej nie macie w domu), pomidora, plaster mozzarelli i znowu wkładamy do piekarnika aż ser się zacznie rozpuszczać. 

Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażamy szynkę szwarcwaldzką, by była chrupiąca. Szynkę wykładamy na wierzch, dodajemy jeszcze świeżą bazylię, przykrywamy drugą częścią bułki i przekąska gotowa do spożycia.




3 komentarze