Przepis na świąteczne pierniczki wykorzystałam na zbliżające się walentynki, tylko oczywiście dekoracje jak najbardziej słodkie, czerwone, wypełnione miłością . Do pierniczka polecam pudełeczko z okienkiem , wstążeczki i gotowy prezencik od serducha.
Składniki : (na około 100 pierniczków)
- 300 g miodu ( najlepiej sztuczny)
- 550 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do pierników
- kakao 2-3 łyż. dla uzyskania koloru
Przygotowanie:
Miód, masło rozpuścić w rondelku przy końcu dodać przyprawę do piernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki .
Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada czy też jest potrzebna , lekko podsypujemy mąką wycinamy serduszka i inne kształty .
Pieczemy 8-10 min w temperaturze 180 stopni.
Dekoracje :
- Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych
- Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz