Naleśniki z twarożkiem to danie które chyba nigdy mi się nie znudzi. Tym razem mam dla Was wersję bezglutenową. Naleśniki w formie małych roladek z twarożkiem, konfiturą i pysznymi malinami na gorąco. Ktoś ma ochotę zacząć dzień takim śniadaniem?:)
- szklanka mąki gryczanej
- 1 1/4 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- odrobina oleju do natłuszczania patelni
- 200 g chudego twarożku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 8 łyżek niesłodzonej konfitury np. z owoców leśnych
- szklanka malin
- 2 łyżki miodu
- cynamon do posypania
- opcjonalnie cukier puder
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.
Lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka) i smażymy około 8 naleśników.
Twarożek ucieramy z jogurtem.
Maliny łączymy z miodem i podgrzewamy 3-4 minuty. Jeśli są mrożone to do momentu aż się rozmrożą i będą gorące.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę twarożku oraz konfitury.
Zwijamy i kroimy w plastry.
Podajemy z gorącymi malinami posypane cynamonem i cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy