środa, 31 grudnia 2014

Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką

Macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja do niedzielnej kawki czy też na dzisiejszy Sylwester;)  Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;) 

A teraz z innej beczki. 

W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej przyjaźni. Pragnę także podziękować za ten wspólnie spędzony rok i liczę, że z każdym będzie nas coraz więcej;) Do siego roku;) 





Składniki:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 80 ml wody 
  • 45 ml oleju 
  • 3 łyżki kakao 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć wraz z 3 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać wodę, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka wraz z 3 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 6 łyżek masy przełożyć do woreczka, odciąć mały rożek i  "narysować" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kontury żyrafy. Blaszkę wsadzić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie do pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi o to aby kontury były na dole) zwinąć ściśle i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 


Galaretka:
  • 1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić do całkowitego stężenia.


Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka 2.0 %
  • budyń śmietankowy 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • kostka masła- 200 gramów
Wykonanie: W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i mąkę pszenną. Drugą szklankę mleka zagotować wraz z cukrem. Gdy mleko będzie się gotowało cały czas mieszając wlewać do niego mleko w którym rozpuściliśmy budyń i mąkę. Całość gotować do czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. 


Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem a na jego środku ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Ciasto ponownie zwinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. 

Smacznego ;)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów