piątek, 6 lutego 2015

Chlebki naan

     Już dawno obiecałam Wam przepis na te chlebki, wiec dziś dotrzymuję słowa. Dla mniej wtajemniczonych - chlebki te pochodzą z kuchni indyjskiej. Są dodatkiem do potraw, a nawet często służą jako sztućce. Prawidłowo chlebki w indyjskich restauracjach są wypiekane w piecu typu tandoor. My oczywiście też możemy w zwykłym piekarniku wyczarować takie cuda! Jeszcze lepiej jak ktoś posiada płytę kamienna do pieczenia, wtedy daną płytę nagrzewamy w piekarniku do 250 stopni, wyjmujemy i następnie układamy na niej chlebki. Ja swoje piekłam na blaszce odwróconej do góry nogami i wyszły wyśmienite. Podam składniki na minimum 20 chlebkow. Moje ciasto cały czas stało w ciepłym miejscu i cały czas rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście. 

Chlebki naan

SKŁADNIKI:
  • 6 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu (rozgniataniu) placków
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
  • opcjonalnie 4 łyżki roztopionego masła
  • opcjonalnie ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć.




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy.








Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość.



Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.

Ciasto dzielimy na kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta na ok. 5 milimetrów. Moga byc nierówne. Posypujemy czarnuszką lub sezamem.






Nagrzaną blachę wyjmujemy i układamy na niej chlebki. Pieczemy do momentu, aż napuchną i się zarumienią. Około 10 minut.


Gotowe chlebki podajemy na ciepło z różnymi indyjskimi potrawami :).



      Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz