30 maja 2013

Jabłecznik


Składniki:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
1,5 łyżeczki cynamonu
cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać cynamonem i wymieszać.

2. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie prawie biała masa.
3. Dodać olej. Dokładnie wymieszać.
4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem.
5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta.
6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta.
7. Odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz