4 sierpnia 2013

Naleśniki z pikantnym farszem






Składniki:

Farsz:

1 cebula
2 papryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta)
2 pomidory
1 papryczka chili
500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 kostka rosołowa lub warzywna
delikat do mięs
sól, pieprz

Naleśniki:

1 litr mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 jajka
3 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
ok. 3 szklanek mąki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Paprykę pokroić na spora kostkę. Pokroić chili w cieniutkie plasterki. Dodać do cebuli.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze części dodać do papryki szybko podsmażyć.
4. Kostkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku dodać do papryki.
5. Na patelni usmażyć mięso doprawione solą, pieprze oraz delikatem. Dodać do papryki.

6. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę.
7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min.

8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz olej.
9. Dodawać stopniowo mleko, wodę na przemian z mąką do uzyskania naleśnikowej konsystencji.
10. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.
11. Na każdy naleśnik ułożyć porcję farszu i złożyć w dowolny sposób.


(Naleśniki można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym niewielką ilością np. masła)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz