23 września 2013

Zupa krem pieczarkowa z grzankami


Składniki:

Rosół:

1 ćwiartka z kurczaka
1 duża marchewka
1 średni korzeń pietruszki
1/4 selera
1 mała cebula lub kawałek pory
1 kostka rosołowa
1 gałązka lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz
2,5 l wody

Dodatkowo:

2 średnie cebule
50 dag pieczarek
2 łyżki oleju
2 ziemniaki
1,5 l rosołu
6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie
3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników ugotować rosół ( Należy gotować na jak najmniejszym ogniu !!!)
2. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju.

3. Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć.

4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem.

5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować.
6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania.

7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz