26 maja 2014

Kruche ciasto z truskawkami


Składniki:

3/4 kostki twardego masła
2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5kg truskawek
cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika.
2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi.
3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem.
4.Truskawki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto.
5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
7. Ciasto wyciągnąć, odstawić do ostygnięcia.
8. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.



Należy pamiętać aby tortownica była dobrze złożona (truskawki podczas pieczenia puszczają sok i przy źle złożonej formie sok ten może wyciekać). Można użyć również innej formy np. kwadratowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz