3 czerwca 2014

Młode ziemniaki zapiekane pod boczkiem


Składniki:

1kg młodych ziemniaków
1/2 pęczka koperku
sól
0,8 kg surowego boczku
słodka czerwona papryka w proszku
chili w proszku
sól, pieprz
tymianek suszony lub 2 gałązki świeżego

Sposób przygotowania:

1. Młode ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i posypać pokrojonym koperkiem.
2. Boczek pokroić w plastry, doprawić papryką słodką i chili, solą pieprzem i tymiankiem.Ułożyć w naczyniu zakrywając całą powierzchnię ziemniaków.
3. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C na ok. 20 min.
4. Po tych 20 min. folię aluminiową ściągnąć z naczynia, całość polać wytopionym tłuszczem z boczku i zapiekać przez ok 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz