31 lipca 2014

Drożdżówka z jagodami


Składniki:

1/2 kostki drożdży
1/2 litra mleka
1/2 kostki masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 kg mąki
1/2 litra jagód


Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
2. Masło roztopić i ostudzić.
3. Do drożdży dodać cukier, sól, jajka i stopniowo mąkę oraz masło dokładnie mieszkając.
4. Wymieszane ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
5. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.)
6. Na ciasto wyłożyć oczyszczone jagody.
7. Piec ok. 50 min. w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz