3 lutego 2015

Biały barszcz z kiełbasą i jajkiem



Składniki:

2 marchewki
1 część selera
1 korzeń pietruszki
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
gałązka lubczyku (u mnie mrożona)
4 ziemniaki
2 laski kiełbasy
1/2 łyżki majeranku
sól, pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
jajka

Sposób przygotowania:

1. Do 3 litrów wody dodać obrane i pokrojone w talarki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie.
2. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
3.Kiełbasę pokroić w talarki lub półplasterki i podsmażyć. Dodać do zupy.
4. Do zupy dodać lubczyk.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zabielić rozrobioną w niewielkiej ilości wody śmietaną szybko mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek.
6. Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz