Gofry z płatków kukurydzianych


Produkty potrzebne:

Ciasto;
  • jajko  4Sztuki
  • cukier 1,5 Szklanki
  • mleko  2Szklanki
  • mąka   1Szklanka
  • płatki kukurydziane  2Szklanki
  • cukier wanilinowy   1Łyżeczka
  • proszek do pieczenia  1Łyżeczka
  • olej  1/2Szklanki


bita śmietana:
  • śmietana 30%  330Mililitrów
  • sok z cytryny  1Łyżeczka
  • cukier puder  1Szklanka


sos do deserów;
  • owoce  200Gramów
  • cukier 5Łyżek
  • cukier puder  3 łyżki(do posypania)
Sposób przygotowania:


Bita Śmietana;

1.  Wlewamy śmietanę kremówkę do garnka i ubijamy.
2.  Jak troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę.
3.  Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki.

Sos do deserów
1.  Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min.


Ciasto:
1.  Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka.
2.  Z białek ubijamy pianę.
3.  Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając na koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4.  Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy.
5.  Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger