Gofry z płatków kukurydzianych
Produkty potrzebne:
Ciasto;
- jajko 4Sztuki
- cukier 1,5 Szklanki
- mleko 2Szklanki
- mąka 1Szklanka
- płatki kukurydziane 2Szklanki
- cukier wanilinowy 1Łyżeczka
- proszek do pieczenia 1Łyżeczka
- olej 1/2Szklanki
bita śmietana:
- śmietana 30% 330Mililitrów
- sok z cytryny 1Łyżeczka
- cukier puder 1Szklanka
sos do deserów;
- owoce 200Gramów
- cukier 5Łyżek
- cukier puder 3 łyżki(do posypania)
Sposób przygotowania:
Bita Śmietana;
1. Wlewamy śmietanę kremówkę do garnka i ubijamy.
2. Jak troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę.
3. Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki.
Sos do deserów
1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min.
Ciasto:
1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka.
2. Z białek ubijamy pianę.
3. Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając na koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy.
5. Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz