środa, 28 stycznia 2015

Zupa dyniowa krem curry

Jeszcze można kupić dynię, więc poniżej przepis na kremową zupę dyniową curry.
To przepis, zdrowy, prosty, bez dziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce.
Dynia musi być piękna.


Składniki (na dwa duże pełne talerze):
- pół dyni, jak na powyższym zdjęciu,
- mały korzeń pietruszki,
- mała marchewka,
- mały ziemniak,
- olej rzepakowy
- przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej, szczypta chilli, szczypta pieprzu, dobry suszony czosnek, sól (w zależności od podniebienia).

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na kostki (oczywiście bez nasion, które jeśli są dojrzałe i mamy gdzie je zasiać zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw.
2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu ok. 15 min. (jest druga - dłuższa opcja upieczenia warzyw w piekarniku po wcześniejszym zamarynowaniu w oleju z przyprawami)
3. Warzywa przelewamy z olejem do garnka dodajemy około szklankę wody (w zależności jak gęsty ma być krem) i zagotowujemy.
4.Po zagotowaniu garnek odstawiamy do wystygnięcia.
5. Kiedy garnek wystygnie zawartość blendujemy na gładką masę i podgrzewamy dodając resztę przypraw, ewentualnie więcej wody jeśli krem jest za gęsty i gotowe.

Podajemy z grzankami najlepiej własnej produkcji (przepis wrzucę jutro).
Smacznego :)


2 komentarze :