czwartek, 29 stycznia 2015

Faszerowane bakłażany

     U mnie dziś faszerowane bakłażany na sposób Mussaki, ale bułgarskiej bo z ziemniakami. Oryginalna grecka mussaka jest z samego mięsa, bakłażanów i pomidorów, polana beszamelem. Tą można modyfikować na tyle sposobów ile nam się podoba. Ja często robię ją w kwadratowej blaszce i układam warstwami w ten sposób, że bakłażany kroję na grube plastry i grilluje. Ziemniaki kroje też na grubsze plastry, świeże pomidory kroje na duże plastry (wycinając gniazda nasienne), farsz mięsny robię tak samo jak i do tej. Na samo dno idą bakłażany, następnie farsz, ziemniaki, farsz, pomidory i zakończymy farszem. Na wierz układam plastry mozzarelli o ścieram ser żółty. Każdy może po swojemu :)

Faszerowane bakłażany


SKŁADNIKI:
2 duże bakłażany 
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku 
1 puszka pomidorów
4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz 
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Pół łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Bakłażany i miąższ solimy i odstawiamy. 




Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy nam się podsmaży mięso dodajemy pomidory i przyprawy. 

Bakłażany i miąższ przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Najpierw możemy je podpiec w piekarniku, żeby zmiękła im skórka. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i ziemniaki. 




Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią. 







Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 min. 


                             Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz