czwartek, 29 stycznia 2015

Szynka duszona z żurawiną i boczkiem

    Przepis znalazłam na jakiejś ulotce i stwierdziłam, ze to zrobię. Na początku zdziwienie jak można połączyć boczek z żurawiną i szynką! Jednak się da i jest przeeepyszne! Podpisuje się obiema rękoma pod tym. :) 


Szynka duszona z żurawiną i boczkiem



SKŁADNIKI:
- ok. 6 ząbków czosnku (2-3 ząbki pokrojone w grubsze paski, 3 ząbki drobno posiekane)
- 1 szynka wieprzowa w całości (ok. 1 kg-1,2 kg), umyta i osuszona
- 4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- 1 opakowanie boczku (80 g) w kawałku, pokrojonego w paseczki
- 80 g żurawin suszonych
- ok. 2 szklanek bulionu wołowego
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia)
- Gałązką świeżego tymianku
- Gałązką świeżego rozmarynu
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość mielonego pieprzu



PRZYGOTOWANIE:
2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.



Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pozostałą część czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli za pomocą noża.Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz pokrojone kawałki boczku, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego, podgotowujemy. 







Zawartość garnka przekładamy na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu w garnku. Szynkę obsmażamy przez 6-8 minut, następnie wyjmujemy ją z garnka, przekładamy na talerz. Z garnka zlewamy zbędny tłuszcz.




Do garnka ponownie dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień, podduszamy pod przykryciem przez 20-30 minut. Następnie szynkę odwracamy, dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i ponownie podduszamy przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości szynki, na 1/2 kg przypada 30 minut gotowania.




Do czystego garnka dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z 1 gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołami gotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy.


Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu i kroimy na kawałki. 






Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz