czwartek, 29 stycznia 2015

Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym

    Żeberka w sosie jałowcowo- musztardowym :). Trochę inaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :)

Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym

SKŁADNIKI:
1,5 kg żeberek 
1 duża cebula
3 kostki grzybowe
2 łyżki musztardy
1,5 łyżki śmietany 
6 ziaren jałowca 
6 ziaren pieprzu 
2 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskiego 
1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:
Żeberka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące. W garnku do gotującej się wody (3 szklanki) dodajemy kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz. 



Na patelni obsmażamy żeberka z obu stron i wkładamy do garnka z wodą. 




Na tłuszczu po żeberkach smażymy cebulę pokrojona w piórka. Gdy nam sie podsmaży wsypujemy 1 łyżkę maki i mieszamy. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i gotujemy. 





Do pustego słoika lub miseczki wkładamy musztardę i śmietanę zalewamy wywarem z żeberek. Zakręcamy słoik i potrząsamy. Wszystko wlewamy do garnka i mieszamy. 


Na koniec możemy dosolić do smaku i popieprzyć. Gotujemy aż mięso zmięknie. 



     Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz