Bułeczki drożdżowe z ajwarem

Kto nie lubi domowego pieczywa? Jest ktoś taki? Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką.

Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem.
bułeczki drożdżowebułeczki drożdżowe

Składniki na 9 dużych bułek:

2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
2 łyżki roztopionego masła

ponadto:
ajwar
mleko
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy jajko, ubijamy trzepaczką. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, wlewamy wodę, dodajemy masło z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto, ja robię to mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę ciasta podkładamy pod spód bułeczki. Przygotowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut.

Smacznego 🙂

bułkibułki drożdżowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Bułeczki drożdżowe z ajwarem

  1. Pingback: Bułeczki z rukolą i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *