Zupa ogórkowa

Dzień dobry!

Przy okazji innego wpisu wspominałam Wam, że moim ulubionym przetworem warzywnym zdecydowanie są ogórki kiszone. Mogłabym je jeść codziennie! Najczęściej lądują na kanapce czy też w sałatce, jednak czasami również kilka poświęcam na zupę. Bardzo smaczną i lekko kwaskową zupę ogórkową. W sam raz na rozgrzanie w chłodny dzień. Bardzo sycąca za sprawą dużej ilości ziemniaków i mięsa. Skusicie się? :-)

Zupa z ogórkami kiszonymi

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka 
  • mały kawałek boczku (opcjonalnie)
  • 1 mały kawałek selera (1/4 dużego) 
  • 1 pietruszka 
  • 3 marchewki 
  • 10 ziemniaków 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 500 ml zalewy z ogórków kiszonych 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki 
  • 1,5 l wody 

Wykonanie:
Udka z kurczaka i boczek zalewamy ok. 1,5 l wody i podgotowujemy na średnim ogniu ok. 20 minut.  Mięso wyciągamy z wody, aby wystygło. Następnie usuwamy z niego kości, kroimy je i ponownie wrzucamy do zupy.

Warzywa obieramy i myjemy. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, marchewkę kroimy w kostkę, 5 ziemniaków również, a 5 zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Gotujemy aż całe ziemniaki będą miękkie.

Całe ziemniaki wyciągamy z garnka, rozdrabniamy dokładnie widelcem i wrzucamy z powrotem. 

Następnie ogórki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i stopniowo dolewamy zalewy z ogórków, każdorazowo sprawdzając kwaśność. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.

Aby zabielić i zagęścić zupę, śmietanę dobrze rozcieramy z mąką, dodajemy trochę ciepłej zupy i powoli wlewamy do garnka, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!
Zupa z ogórków kiszonych