@ LISEK
Składniki:
- 12 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200-240 g ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 białko
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie;
- Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie.
- Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia.
- Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką,
- Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut
/źródło Moje Twory Przetwory/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz