czwartek, 22 stycznia 2015

Placuszki z piersi kurczaka

Jeśli szukacie nowych pomysłów na zastąpienie nudnego i oklepanego kotleta, to polecam poniższy przepis.  
Placuszki są szybkie w wykonaniu i naprawdę  przepyszne. Możecie z nimi eksperymentować do woli i wykorzystywać różne dodatki. 

Placuszki z piersi kurczaka



Składniki:
  • 2  piersi z kurczaka
  • 4-5 pieczarek
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • ½ zielonej części cebulki dymki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 g sera żółtego startego na tarce
  • 20 g parmezanu tartego
  • 2 mniejsze jajka
  • bazylia, oregano, czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w około 1 centymetrową kostkę. Pieczarki obieramy. Pomidory suszone, pieczarki, dymkę siekamy bardzo drobno. Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut. Jeśli puszczą sok, odlewamy jego nadmiar.  Jajka roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy według uznania.

Pokrojone mięso przekładamy na jajek z mąką, dodajemy pozostałe składniki, łącznie z podsmażonymi pieczarkami  i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką masę formując kształt kotlecików. Jeśli masa będzie zbyt lejąca  polecam dodać więcej mąki.

Smażymy około 4 minuty z każdej strony.


2 komentarze: