Wypiekanie przed Świętami pierniczków, to już w moim domu tradycja.
Bardzo często na tym nie poprzestaję.
W tym roku przygotowałam, także kruche ciasteczka z marcepanem.
Zrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto.
SKŁADNIKI:
ciasto
15 dkg mąki
7,5 dkg cukru
15 dkg mielonych orzechów (laskowych)
12,5 dkg margaryny
2 łyżki wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
masa marcepanowa
20 dkg marcepanu
12,5 dkg cukru pudru
dżem (jasny)
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić.
Rozwałkować i foremkami wykrawać ciastka.
Piec na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni.
Marcepan rozgnieść z cukrem pudrem i cienko rozwałkować.
Foremkami wykrawać takie same kształty jak przy ciastkach.
Każde ciastko posmarować jasnym dżemem (u mnie pomarańczowy), a następnie nałożyć na nie marcepan.
Dodatkowo na koniec, można jeszcze użyć polewy z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz