Zapewne, każdy kiedyś próbował przygotować pizzę w domu.
I zapewne z różnym skutkiem.
Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że pizza wyglądała jak ciasto drożdżowe ;) była pulchna i wysoka.
Ten przepis na ciasto spisałam kiedyś z jakiegoś programu kulinarnego (stawiałam wtedy pierwsze, samodzielne kroki w kuchni), podawał go Włoch, więc wiedział co mówi.
Dodatkowo, niedawno kupiłam sobie kamień do pieczenia pizzy, od teraz moja pizza jest taka jak być powinna.
SKŁADNIKI:
na ciasto
2 szkl mąki
4 dkg świeżych drożdży
1/2 szkl wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
sos
2 pomidory
2 ząbki czosnku
świeże oregano i bazylia
1 łyżka pikantnego keczupu
sól, pieprz
dodatki (według upodobań)
cebula
pieczarki
kukurydza
salami
oliwki
papryka
żółty ser
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach).
Ciasto odstawić aby lekko podrosło.
W tym czasie przygotować sos.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka.
Dodać czosnek, zagotować do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami.
Na koniec całość zblendować i jeśli będzie potrzeba to odparować sos.
Ciasto rozciągając rękoma, formować w kształcie koła i ułożyć na papierze do pieczenia.
Posmarować sosem i ułożyć na całości wszystkie dodatki.
W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni.
Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około 15 max. 20 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni, (gdy pizza zacznie się podpiekać można jednym ruchem spod spodu usunąć papier).
Swoją pizzę obowiązkowo podaje z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz