Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu

sosdynia1

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):

  • 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory bez skóry
  • pieprz
  • sól
  • płaska łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek

Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę  dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować.

Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu.

dynia2

 

Dodaj komentarz