Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem

_DSF5209

Porcja dla 2 osób:

  • 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety)
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 suszone papryczki pepperroni
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min.

Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:)

Pozdrawiam i smacznego!

Dodaj komentarz