Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree

DSC_0352 (2)Skoro trwa sezon na szparagi to korzystamy. Zmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy zielone szparagi ugotowane al dente, z grillowanym łososiem i puree ziemniaczano-chrzanowym w jajecznym sosie cytrynowym. Długo się to pisze, ale to naprawdę proste danie.

SKŁADNIKI

(na 3 osoby)

Łosoś:

  • 3 filety z łososia
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • cytryna do podania

Szparagi:

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka stołowa startego parmezanu

Puree:

  • 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych)
  • czubata łyżka stołowa chrzanu
  • sól
  • 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt rzadkie)
  • biały pieprz

Sos jajeczny:

  • 2 żółtka
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego

WYKONANIE

Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi.

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać do zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan.

W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię gdy w środku jest bardzo różowy i wygląda jakby częściowo był surowy.

Puree: tłuczemy ziemniaki w garnku, w którym się gotowały się ziemniaki. Dodajemy chrzan, gorące mleko, biały pieprz.

Sos: miksujemy żółtka (o temperaturze pokojowej), z musztardą i sokiem z cytryny, cukrem. Na koniec dodajemy gorące roztopione masło. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie cukrem.

DSC_0356 (2)

 

Dodaj komentarz