Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno

DSC_0044 (2)Do tej pizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola.

SKŁADNIKI

Ciasto:

(na 1 cienki placek)

  • 170 gram mąki orkiszowej
  • 85 gram mąki pszennej
  • mąka do podsypania
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży mokrych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier

Sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia)
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • chorizo pokrojone w cienkie plastry
  • mozzarella porwana na kawałki
  • jalapeno pokrojone w plastry
  • karczochy pokrojone w plastry
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE

Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość).

Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos.

Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku.

W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz.

Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia.

DSC_0028 (2) DSC_0029 (2) DSC_0033 (2) DSC_0037 (2)

Dodaj komentarz