Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym

DSC_0581 (2)Wszyscy znają mielone, prawie wszyscy lubią ale… mielone mielonym nierówne. Jadało się mielone dobre i takie, którymi można by było wybijać szyby w oknach. Mi udało się dopracować przepis na mielone, które zawsze są pyszne i niezwykle soczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne.

Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy.

A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

Kotlety:

  • 500 gram łopatki wieprzowej
  • 2 wiejskie jajka
  • 2 duże białe szkliste cebule
  • 3 suche kajzerki
  • mleko
  • masło klarowane
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz

Sos kurkowy:

  • 4 duże garście kurek
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 duża biała szklista cebula
  • posiekany koperek
  • masło klarowane
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Bataty:

  • 800 gram batatów
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE

Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle.

Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek.

Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko rumiane.

Dodaj komentarz