wtorek, 20 stycznia 2015

Pieczony kurczak z mozzarellą

Dziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka
Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę, czyli pyszną włoską odmianę białego sera. Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-)

Składniki:

1 pierś z kurczaka (około 150g)
2 plastry sera mozzarella
papryka mielona ostra
sól, pieprz
vegeta

Proponuję podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.

Wykonanie:

Piersi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć nożem tak, aby powstała kieszonka z mięsa.

 Mięso doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką ostrą mieloną. Odkładamy natarte piersi kurczaka do lodówki na około 20-30 minut  (ten etap można pominąć i mięso również będzie smaczne).

Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella.

 Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą. 
Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20-30 minut.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz