Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką.
Składniki:
1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg)
6 jabłek
1 główka czosnku
100 g masła
300 ml wody
3 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie:
- Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę.
- Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek)
- Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem.
- Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.
Smacznego
Kaczusia palce lizać!
OdpowiedzUsuńmmmmm… chetnie bym ja spróbowala :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Sądząc po ilości owoców i po tłuszczu rozłożonym na kaczce całość jest niesamowicie delikatna. Jak patrze na zdjęcie, to aż mi ślinianki wariują.
OdpowiedzUsuń