4 grudnia 2014

Makowiec babuni

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....


Składniki:

  • 40 dkg mielonego maku,
  • 40 dkg mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • 25 dkg miodu,
  • 25 dkg masła,
  • 20 dkg rodzynek,
  • 10 dkg posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 jajka,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 5 dkg kwaśnej śmietany,
  • 4 dkg drożdży,
  • 14 kropelek zapachu migdałowego,
  • rdzeń z laski wanilii,


Wykonanie:

W mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach ok. 50 minut.


2 komentarze: