niedziela, 18 stycznia 2015

Tiramisu z amaretto

     Trochę inna odmiana typowego Włoskiego tiramisu, jest puszyste, delikatne no i oczywiście z likierem amaretto. Szybkie w wykonaniu i zaskakująco lekkie w swojej konstytencji, ale zdecydowane w swoim kawowym smaku. Takim deserem mozna zaskoczyć miłe znajomych i przyjaciół  :) 

Tiramisu z amaretto

Składniki: 
Opakowanie biszkoptów okrągłych lub długich 
500g serka mascarpone
4 jajka 
120g cukru
1 szklanka mocnej kawy 
Pol szklanki likieru amaretto
Opakowanie migdałów w płatkach  
Owoc granatu 
Kilka listków mięty do ozdobienia 

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od bialek i utrzeć z połową cukru. Dodać serki mascarpone i 3-4 łyżki amaretto. 




     Następnie białka ubić na puszysta masę i dodać resztę cukru ( miksować dalej aż cukier się rozpuści). Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. 





    Biszkopty maczamy w kawie z reszta amaretto. Układamy na dnie naczynia. Posypujemy owocami granatu i migdałami. Następnie nakładamy masę serowa. I następnie znowu biszkopt, owoce granatu, migdały, masa serowa. 




  Ozdabiamy tym czym nam się podoba i najbardziej lubimy. 



          Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz