Zdrowa i bardzo soczysta surówka z selera naciowego to wspaniała przekąska i smaczny dodatek do obiadu.
Seler naciowy w mojej kuchni jest obecny od zawsze. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już, jak to było, gdy go nie używałam.
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko
- 3 - 4 średnie pomidory
- biała część z 1 pora
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie:
- Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).
- Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.
- Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.
- Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.
Super pomysł na wykorzystanie selera naciowego!
OdpowiedzUsuńNigdy nie przypuszczałabym że taka zielona łodyga będzie taka smaczna. Pokochałam seler naciowy od pierwszego wejrzenia (od pierwszej surówki)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię selera naciowego i często go używam :)
Usuń