poniedziałek, 3 marca 2014

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM

     Moja propozycja na smaczny, zdrowy  i szybki obiad to NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM. Wykonanie nie jest trudne, a gdy wcześniej usmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!!


SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz cayenne
SKŁADNIKI NA FARSZ

  • Ok. 0,5 kg mrożonego szpinaku
  • ser feta (ja użyłam o sera o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • Ząbek czosnku
  • Imbir w korzeniu ok 2 cm.
  • Sól 
  • Pieprz
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
Przygotowanie ciasta    
    Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka.
     Do miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

      
     Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor.


Przygotowanie farszu

     Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko, aż nadmiar wody wyparuje.

Ser feta  kroję w drobną kostkę, wrzucam do szpinaku i przyprawiam do smaku.

Wszystko razem dokładnie mieszam, tak aby ser dobrze połączył się z pozostałymi składnikami i duszę parę minut.
     Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam.

Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno, dobrze komponują się z sosem czosnkowym.
                                                                                                                            
Życzę smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz