Pyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :)
Składniki dla 2 osób:
250 g średnich krewetek, oczyszczonych
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 szklanka wiórków kokosowych
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 cm imbiru, drobno posiekany
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu rybnego
4 liście limonki kaffir, porwane na kawałki
2 liście bananowca
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy.
2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek.
3. Paczuszki układamy "zamknięciem" do dołu na grillu lub mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy 10 minut. Podajemy w liściu (którego nie jemy:)). Smacznego! :)
Uwaga: Jeżeli zdecydujemy się na patelnię grillową, polecam włączyć okap na najwyższą moc - wyciekający tłuszcz mocno dymi.
uwielbiam krewetki :) pyszny przepis
OdpowiedzUsuń