Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym


Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym

Delikatne i soczyste, różowe płaty łososia otulone kremowym, aromatycznym sosem. Całość tworzy danie zarówno sycące, jak i wykwintne. Możemy je podać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem. Taki obiad z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

Składniki:

ok 500g łososia

ok 100g szpinaku (może być mrożony)

2-3 ząbki czosnku

200ml śmietanki 30/36%

sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

*** Łososia przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***

*** Następnie kawałki łososia obtaczamy kolejno w mące ***

*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***

*** Podsmażoną rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy szpinak (świeży lub rozmrożony), po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze minutę ***

*** Następie całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry ***

*** Dodajemy podsmażonego wcześniej łososia i całość dusimy na niedużej mocy palnika, przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE