Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym
Delikatne i soczyste, różowe płaty łososia otulone kremowym, aromatycznym sosem. Całość tworzy danie zarówno sycące, jak i wykwintne. Możemy je podać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem. Taki obiad z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
ok 500g łososia
ok 100g szpinaku (może być mrożony)
2-3 ząbki czosnku
200ml śmietanki 30/36%
sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
pół szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
*** Łososia przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***
*** Następnie kawałki łososia obtaczamy kolejno w mące ***
*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***
*** Podsmażoną rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy szpinak (świeży lub rozmrożony), po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze minutę ***
*** Następie całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry ***
*** Dodajemy podsmażonego wcześniej łososia i całość dusimy na niedużej mocy palnika, przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***
*** Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***