Świąteczna rolada owocowa
Uwielbiam ciasta drożdżowe. Muszę Wam sìe pochwalić, bo robię ekspresowe ciasta z różnymi dodatkami. Na słodko najczęściej dodaje domowe marmolady z owoców i kwiatów. Pod koniec udostępnię kilka linków do przepisów na marmoladę z płatków róży, smarowidło z forsycji oraz dzemy m.in. z leśnych mirabelek. Powidła z truskawek i śliwek robię bez dodawania cukru. Wszystkie świetnie komponują się z tradycyjnym ciastem drożdżowym.
Zapraszam też stronę, na której zbieram przepisy na wytrawne ciasta drożdżowe w tym pieczywo zawijane, cebularze, foccacie i oczywiście domową pizzę.
Z okazji Świąt Wielkanocnych pokusiłam się użycie gotowej posypki zamiast tradycyjnego lukru. Posypka w połączeniu z kwaśnym sokiem z cytryny daje bardzo wyraźny i przyjemny smak a przy okazji wprowadza magiczny koloryt. Farsz w roladzie to naturala marmolada z ogrodowej aronii. Może byś spokojnie zamieniona inną, nawet sklepowym dżemem owocowym. Z powodzeniem możesz też eksperymentować z posypkami i polewami do ciast a przepisy znajdziesz w linku.
- pół kg mąki
- pół szklanki cukru
- 3 jajka do ciasta
- 1 jajko na wierzch
- szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem)
- pół szklanki oleju
- 30 g świeżych drożdży
Pozostałe składniki:
- konfitura owocowa
- sok z cytryny
- cukier
- posypka dekoracyjna
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i jajka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z aronii, porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon a następnie smarujemy z wierzchu rozmieszanym jajkiem. Przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy luźno. Taki wałek przekładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Robimy lukier: cukier rozpuszczamy w podgrzanym soku cytrynowym na małym ogniu aż zgęstnieje. Polewamy struclę i dekorujemy posypką. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz