Kremowy lekko słony, mięciutki sernik. Idealny!
Składniki:
- 230g Ciasteczek owsianych z sezamem Bonitki (@biedronka),
- 3 łyżki masła
- ok. 800 g serka śmietankowego (@biedronka),
- 250 g gęstego jogurtu greckiego,
- 250 g drobnoziarnistego cukru
- 6 dużych jajek,
- 400 ml śmietany kremówki 36%,
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
- cukier brązowy (na wierzch), do podpalenia.
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Tortownicę ok 24cm smarujemy masłem (spód i boki), na to kładziemy papier do pieczenia tak, aby wystawał ok 5 cm ponad formę. Ciasteczka blendujemy, mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do tortownicy, dokładnie dociskając. Pieczemy przez ok. 10min. Studzimy. Podnosimy temp do 220stopni. Serki, jogurt i cukier ucieramy mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlewamy śmietanę i sól, miksujemy. Masa będzie dość płynna. Wlewamy ją bardzo powoli na wystudzony spód. Pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch się zetnie i zbronzowieje. Środek sernika będzie się trząść jak galareta, zetnie się podczas studzenia. Studzimy w temp. pokojowej, a następnie w lodówce najlepiej na noc. Sernik posypujemy brązowym cukrem, karmelizujemy go za pomocą palnika kuchennego do crèmu brûlée.
.
Przepis zainspirowany @rozkoszny https://www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari