kwietnia 16, 2025

Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa to dość efektowne ciasto. Przepis w zasadzie bazuje na klasycznym serniku z tą różnicą, że na wierzchu ma delikatną piankę, której pojawia się tytułowa "złota rosa".

Ciasto idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta, dlatego u mnie z pewnością pojawi się już niedługo na wielkanocnym stole 😋


Sernik Złota Rosa - przepis na 16 porcji

Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:

  • 1kg twarogu sernikowego,
  • 190g ksylitolu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 250ml mleka 2%,
  • szczypta soli.

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka zmiksuj ze 120g ksylitolu i wanilią, dodaj mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj twaróg cały czas miksując.
3. Dolej mleko i wymieszaj.
4. Przelej masę do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 50 minut na parze, a jeśli nie masz tej funkcji na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą.
5. Zmiel 70g ksylitolu na puder.
6. Do białek dosyp szczyptę soli i ubijaj pianę stopniowo dosypując ksylitol.
7. Wyjmij sernik z piekarnika, nałóż na niego pianę i piecz jeszcze 10-15 minut.
8. Ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonym drzwiczkach.

1 komentarz:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger