Sernik Złota Rosa to dość efektowne ciasto. Przepis w zasadzie bazuje na klasycznym serniku z tą różnicą, że na wierzchu ma delikatną piankę, której pojawia się tytułowa "złota rosa".
Ciasto idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta, dlatego u mnie z pewnością pojawi się już niedługo na wielkanocnym stole 😋
Sernik Złota Rosa - przepis na 16 porcji
Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne:
- 1kg twarogu sernikowego,
- 190g ksylitolu,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 250ml mleka 2%,
- szczypta soli.
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka zmiksuj ze 120g ksylitolu i wanilią, dodaj mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawaj twaróg cały czas miksując.
3. Dolej mleko i wymieszaj.
4. Przelej masę do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 50 minut na parze, a jeśli nie masz tej funkcji na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą.
5. Zmiel 70g ksylitolu na puder.
6. Do białek dosyp szczyptę soli i ubijaj pianę stopniowo dosypując ksylitol.
7. Wyjmij sernik z piekarnika, nałóż na niego pianę i piecz jeszcze 10-15 minut.
8. Ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonym drzwiczkach.
Rosa bez rosy ;)
OdpowiedzUsuń